Posted by: lazytown2009 | 15.09.2009

About Disney Channel

Disney Channel е името на голям брой кабелни и сателитни телевизионни канали по света, фокусирани върху телевизионните програми за деца, като се излъчват както оригинални сериали и дългометражни ТВ филми, така и предавания на други фирми. Каналът в САЩ се представя предимно като детски, но в последно време е станал популярен и сред по-широка публика (най-често тийнейджъри, а понякога и възрастни). Disney Channel е достъпен в различни държави, като всички канали са част от групата на Disney-ABC Television (известна преди 2007 г. като Buena Vista Television), която от своя страна е дъщерна фирма на Компанията „Уолт Дисни“.

История

Първият Disney Channel в света започва излъчване на 18 април 1983 г. в САЩ. Тогава той е платен канал и предава по 18 часа на ден (от 07:00 до 01:00 на другия ден). Първата програма по новия канал е епизод от предаването от 50-те години „Клуб Мики Маус“ (Mickey Mouse Club). Още в първия ден са излъчени и първите три оригинални сериала, направени специално за канала, един от които е „Добро утро, Мики!“ (Good Morning Mickey).

Появата на канала в Обединеното кралство е трябвало да се реализира през 1989 г., но спорове между оператора Sky и „Дисни“ забавят отлагат старта на канала до 1995 г. През следващите години Disney Channel се появява из цяла Западна Европа, като държавите от Скандинавския полуостров споделят един общ канал, излъчващ на няколко езика (Disney Channel Scandinavia).

Междувременно, първият Disney Channel в САЩ се променя и се появяват нови програмни блокове (напр. Playhouse Disney, ориентиран към най-малките зрители). От 1997 започва да се покачва броят на оригиналните програми на канала, като в последствие през 2002 г Walt Disney Television Animation (отделът за телевизионна анимация на „Дисни“) започва да продуцира анимационните си сериали специално за Disney Channel, като един от първите такива сериали е „Ким Суперплюс“. Комедийните сериали на канала също набират скорост, като някои от най-известните през периода 1997–2006 г. са „Не дразнете Стивънс“ и „Лизи МакГуайър“.

В момента най-известните продукции на Disney Channel са комедийният сериал „Хана Монтана“, анимационната поредица „Финеас и Фърб“ и поредицата от музикални ТВ филми „Училищен мюзикъл“.

Присъствие в България

Предаванията на Disney Channel присъстват в българския ефир от 1991–1992 г. насам, като през 90-те игрални филми от програмата на канала се излъчват в съботното издание на предаването „Уолт дисни представя…“ по Канал 1. Съответно, анимационните сериали на „Дисни“ се излъчват в неделното издание. След като това предаване прекратява излъчване през 2001 г., филми и сериали от Disney Channel не се излъчват до 2003–2004 г., когато Канал 1 стартира ново предаване с наименование „Дисни“. Там се излъчват единствено анимационни сериали („Легенда за Тарзан“, „Лило и Стич“, „Отбор Гуфи“, „Ким Суперплюс“). Някои оригинални ТВ филми на Disney Channel са излъчени по същото време в редовната програма на Канал 1. На 1 януари 2006 г. предаването „Дисни“ е прекъснато, а заедно с него и излъчването на анимационните сериали на „Уолт Дисни“ в България. До 2006 г. всички излъчени анимационни сериали на „Дисни“ са със синхронен дублаж.

През 2007 г. по Нова телевизия е излъчен филмът „Училищен мюзикъл“. В края на 2008 г. отново започва излъчването на анимационни сериали на „Дисни“ (отново по Нова телевизия и по Джетикс), но новите преводи не са направени със синхронен дублаж. Същото важи и за стартиралите през януари 2009 г. по БНТ 1 сериали от Playhouse Disney — „Приключения с Мики Маус“ и „Моите приятели Тигъра и Мечо Пух“. От 28 март 2009 г. по същия канал започва и излъчването на два комедийни сериала от Disney Channel всяка събота: „Хана Монтана“ и „Магьосниците от Уейвърли Плейс“.

На 26 май 2009 г. Компанията „Уолт Дисни“ публикува съобщение, според което до края на годината Джетикс ще бъде преименуван на Disney Channel в пет страни в Източна Европа, сред които и България. След промяната каналът ще включва всички основни програми на „Дисни“, както и блокът за по-малки деца „Playhouse Disney“. По-късно, на 2 август, става ясно, че каналът ще стартира на български език на 19 септември 2009г.

Филмите и сериалите по Дисни
* Американски дракон: Джейк Лонг
* Големите шпионки
* Джими Куул
* Джонас
* Кид върсъс кат
* Ким Суперплюс
* Лило и Стич
* Лудориите на Зак и Коди
* Магьосниците от Уейвърли Плейс
* Монстър Бъстър Клъб
* Мързелград
* H20
* Смяна
* Финиъс и Фърб
* Хана Монтана
* Ах,Анди

Източник – Уикипедия

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Категории

%d bloggers like this: